Instytut Ekonomiki Rolnictwa
i Gospodarki Żywnościowej
Państwowy Instytut Badawczy

Zakład Rachunkowości Rolnej

ul. Świętokrzyska 20
00-002 Warszawa
Tel.: (+48 22) 5054439
Fax: (+48 22) 8266158

  

Lepszy rydz niż nic

Olej rydzowy tłoczony jest na zimno z dziko występujących nasion lnianki siewnej, potocznie zwanej lnicznikiem, a także rydzykiem. W porównaniu z innymi roślinami oleistymi ma największą wydajność oleju z hektara. Rude nasiona zawierają 25–40% tłuszczu. Lnianka ma krótki okres wegetacji (70–100 dni) i jest rośliną niewymagającą, radzącą sobie na glebach piaszczystych i ubogich (stąd znane powiedzenie „lepszy rydz niż nic”).
Najważniejsze jest to, że olej rydzowy zawiera około 40 procent kwasów wielonienasyconych omega 3. Olej rydzowy tłoczony na zimno jest też wyjątkowo trwałym produktem, ze względu na zawartość naturalnych przeciwutleniaczy z grupy tokoferoli, do których należy między innymi witamina E, a które opóźniają między innymi starzenie skóry.
Pierwsze ślady korzystania z oleju znaleziono w Biskupinie, w prasłowiańskiej osadzie sprzed 2500 lat. Właściwości dietetyczne i lecznicze oleju wykorzystywała medycyna ludowa. Jego spożycie nasiliło się w okresie postów katolickich, wtedy służył do okraszania kasz, chleba, cebuli, śledzi i ziemniaków. Jeszcze do 1955 r. lnianka była druga w uprawie rośliną oleista. Z czasem rzepak wyparł ją całkowicie z agrokultury.
    Po latach nieobecności olej rydzowy znowu pojawił się na rynku. Gospodarstwo Specjalistyczne w Śmiłowie przy odtwarzaniu tradycyjnej produkcji do utrzymania walorów smakowych, zdrowotnych i trwałości zastosowało nowe zdobycze nauki. Odbywa się to w kotle z płaszczem wodnym, co zapobiega przegrzaniu nasion ponad progowe 35ºC i nie niweczy pojęcia oleju „Extra Virgin”.

Źródło: http://www.ijhar-s.gov.pl/







© Copyrights 2006 IERiGŻ-PIB       Aktualizacje: Łukasz Abramczuk